Przysmaki z regionu EGO

Połnocno-wschodnia część Polski to nie tylko piękne mazurskie jeziora, cudowne lasy i krajobrazy, lecz również pyszne dania. W powiecie ełckim, gołdapskim i oleckim można spotkać wiele gospodarstw agroturystycznych, które łączą w sobie ekologię z tradycyjną kuchnią.

Kuchnia mazurska jest wyjątkowa w skali kraju – przenikają się w niej tradycje kulinarne różnych narodów i grup etnicznych. Najsilniej widoczne są wpływy niemieckie i polskie – istotną rolę grają w niej mięso i wędliny, barszcz i flaczki, a także duże ilości śmietany i ziół. Dostrzec można też część kulinarnej Białorusi, Ukrainy oraz Wileńszczyzny. Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie – mieszkańcy krainy EGO są nie tylko wyśmienitymi kucharzami, ale również niezwykle otwartymi i gościnnymi ludźmi.

Wyjątkowa zupa

W kuchni mazurskiej znajdziemy takie zupy, jak barszcz i flaki – stanowią one wyraz typowo polskich gustów kulinarnych. Czymś niespotykanym w reszcie kraju jest zupa rybna z leśnymi ziołami – potrawy z ryb stanowiły ważny element diety mieszkańców krainy jezior. Przygotowuje się ją z kilku rodzajów ryb i z raków z dodatkiem ziół. Tradycyjnie gotowano ją w żeliwnym kociołku, a pod koniec wkładało się płonące brzozowe polana, które miały wzmocnić jej aromat. Przepis ten nie jest już praktykowany – obecnie tradycyjnym elementem są ryby różnych gatunków.

Godna uwagi jest również kartoflanka po gbusrku, czyli zupa ziemniaczana po gospodarsku.


Schab w panierce

Schab to potrawa znana wszędzie, jednak na Mazurach przyrządza się ją w inny sposób, który jest wynikiem osiedlania się w dawnych czasach niemieckich osadników. Schab w panierce z bułki tartej należy delikatnie podgotować, a następnie podawać go z polskimi powidłami śliwkowymi.


Dzyndzałki

Dzyndzałki to małe pierożki z mięsnym farszem, zazwyczaj wołowym, choć zdarzało się również mięso baranie. Do farszu dodawano często kaszę gryczaną. O wyjątkowym smaku pierożków decydowały przyprawy – dominował czosnek i majeranek. Doskonale smakują okraszone cebulą lub skwarkami.


Farszynki

Placki ziemniaczane jadł zapewne każdy, zwłaszcza, gdy znalazł się w Wielkopolsce. Farszynki to kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które nadziewa się mięsem przyprawionym ostrymi przyprawami, a następnie się je smaży.

Jeśli nadarzy się okazja, warto spróbować również plinców z pomoćką – są to faszerowane boczkiem, szynką, twarogiem oraz czosnkiem placki ziemniaczane.



Smakowite elementy obiadowe

Przy dużym i smacznym obiedzie nie należy zapominać również o dodatkach – popularna jest kapusta modra z kminkiem, smażona na smalcu i zakwaszana octem, koniecznie podawana na gorąco. Smakowita jest również breja, choć jej nazwa może nie zachęcać do skosztowania – jest to po prostu sałatka z wędzonej ryby.


Na deser

Kuchnia mazurska to nie tylko pyszne i obfite dania obiadowe – coś dla siebie znajdą również poszukiwacze słodkości. Będąc w krainie EGO nie wypada nie spróbować cułt, czyli słodkich, drożdżowych bułeczek z rodzynkami. Jeśli wolimy ciastka, spróbujmy fefernuszek – są zbliżone smakiem do pierników, lecz do ich przygotowania wykorzystuje się słodki syrop z buraków zamiast miodu. I na osłodę dla wielbicieli ciast jest jeszcze brukowiec mazurski – jego nazwa wzięła się od sposobu przyrządzania – gospodynie lepiły z ciasta kulki, które następnie układały we wzór przypominający kostkę brukową.